قبل از بستن چمدان و سفر به استانبول بهتر است تا با فرهنگ و آداب رسوم مردم این شهر آشنا شوید. آگاهی از باورهای مردم استانبول به شما کمک میکند تا با بایدها و نبایدهای این سفر آشنا شوید.
بدون شک، فرهنگ و آداب رسوم هر کشوری از تاریخ، اعتقادات دینی، ارزش ها و باورهای حیاتی آن سرزمین نشات میگیرد. ترکیه از جمله کشورهایی است که در سال های اخیر با سرعت زیادی به سمت مدرنیته شدن حرکت کرده؛ اما در کنار این پیشروی ها سعی کرده است تا همچنان به ارزش های سنتی خود پایبند بماند. همین ویژگی برخورد دو فرهنگ سنتی و مدرنیته بایکدیگر، ترکیه را به مکانی جذاب برای سفر تبدیل کرده است.
در میان شهرهای ترکیه، استانبول به عنوان مقصدی جذاب برای گردشگران، سالانه پذیرای مسافران زیادی از کشور ایران است. به همین خاطر در این مطلب از میسان گشت خوبان تصمیم گرفته ایم تا ابتدا شما را باورهای مذهبی در استانبول آشنا کنیم. سپس از فرهنگ معاشرت و فرهنگ غذایی در این شهر زیبا و بزرگ برایتان بگوییم. پس تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
باورهای مذهبی در استانبول
طبق آمار رسمی 98 درصد مردم ترکیه مسلمان هستند؛ و تنها 2 درصد آنها به ادیان دیگری به جز اسلام اعتقاد دارند. یکی از آداب ویژه مسلمانان استانبول، نماز خواندن پنج نوبت (صبح، ظهر، عصر، مغرب و عشاء) است. مردم مسلمان استانبول آداب نماز را در مساجد این شهر و در تمام روزهای هفته برگزار میکنند.
استانبول جز معدود شهرهایی به حساب می آید که با وجود گرایش های اسلامی در روزهای جمعه تعطیل نیست؛ و میتوانید برای رفتن به مراکز خرید، اماکن تاریخی و جاذبه های گردشگری استانبول در روزهای جمعه هم برنامه ریزی کنید.
اگر در ماه مبارک رمضان به استانبول سفر کنید دقت کنید که در این شهر همه مسلمانان از صبح تا غروب روزه می گیرند؛ که شامل پرهیز از خوردن، آشامیدن، سیگار کشیدن و حتی جویدن آدامس می شود. پس حواستان باشد تا در طول سفر در این ماه مبارک، احترام به روزه داران شهر را فراموش نکنید. هرچند که در استانبول به دلیل حکومت سکولاریسمی ( اعتقاد به جدایی دین از سیاست ) اجباری در تعطیلی رستوران ها وجود ندارد؛ و این موضوع امری کاملا اختیاری شناخته میشود.
فرهنگ معاشرت در استانبول
مردم در استانبول برای صدا کردن افرادی که رابطه صمیمی با یکدیگر ندارند، از فرم های رسمی برای خطاب یکدیگر استفاده می کنند. از این رو، نام کوچک هرگز به تنهایی به کار نمی رود و عناوینی مانند بی (برای افراد مذکر)، بیان (برای افراد مونث)، افندی، هانمفندی، برای احترام به نام یا نام خانوادگی افرد اضافه می شوند.
به طور کلی فرهنگ احترام گذاشتن بسیار بین مردم استانبول رواج دارد. به طور مثال جوان ترها به سالمندان بسیار احترام می گذارند؛ و برای ادای احترام در وسایل نقلیه عمومی جای خود را به افراد مسن تر می دهند.
مردم در استانبول به روابط اجتماعی، دوستانه و خانوادگی هم بسیار اهمیت میدهند. آنها شما را به خانه هایشان دعوت میکنند؛ و در نهایت مهربانی از شما پذیرایی میکنند. اگر در سفر به استانبول به یک مهمانی خانوادگی و دوستانه دعوت شدید، حتما یک هدیه (مانند شکلات، گل، باقلوالی استانبولی، هدیه ای برای فرزند خانواده یا سوغاتی از کشور خود) به همراه داشته باشید.
در استانبول هنگامی که دو مرد یا دو زن برای اولین بار ملاقات می کنند، به یکدیگر دست می دهند؛ و تماس چشمی مستقیم برقرار می کنند. در روابط دوستانه و صمیمی تر ممکن است مردها بعد از دست دادن، گونه یکدیگر را هم ببوسند. با این حال با توجه به عقاید مذهبی مردم در استانبول به هنگام دیدن افراد از جنس مخالف بهتر است محتاطانه عمل کنید. همچنین زیاد منتظر دست دادن آنها در هنگام خداحافظی نباشید؛ چراکه چنین اتفاقی زیاد در بین آنها رواج ندارد.
جالب است بدانید که برقراری ارتباط چشمی در بین مردم استانبول بسیار اهمیت و جایگاه ویژه ای دارد؛ و آن را نشانه ای از صداقت در وجود شما تلقی میکنند. برای همکلام شدن با مردم استانبول بعد از برقراری ارتباط چشمی، کافی است تا از مسائل کشور ترکیه، سیاست یا فوتبال با آنها صحبت کنید.
اگر شما خانم هستید که به صورت تنها یا با دوستانی از جنس خودتان (مونث ) به استانبول رفته اید؛ در انتخاب کافه و رستوران دقت کنید. به طور مثال چایخانه های این شهر معمولا جای مناسبی برای بانوان نیست؛ و بهتر است به سراغ مکان هایی امن تر و مناسب تر برای صرف غذا یا نوشیدنی باشید.
در نهایت اگر با هدف شروع ارتباط کاری به استانبول سفر میکنید، بهتر است بدانید که برای ترک ها کسب شناخت اولیه در شروع چنین قراردادهایی الزامی است. بنابراین خوب است که در ابتدا آنها را به یک وعده غذایی شام در رستوران یا دورهمی دعوت کنید. دقت کنید که مردم این شهر خیلی تمایلی به رفتن سریع، بر سر اصل مطلب ندارند؛ و ممکن است در همان اولین جلسه صحبت خود را پیرامون سوالاتی از خودتان یا خانواده تان شروع کنند. به طور کلی برای مردم استانبول رفتار گرم، دوستانه و البته صادقانه شروط شروع رابطه کاری خوب به حساب می آید.
آداب و رسوم غذایی در استانبول
فرهنگ غذایی مردم در شهرهایی مانند استانبول، بورسا و ازمیر از امپراطوری عثمانی گرفته شده است؛ و اندکی با شهرهای ساحلی مانند آنتالیا، کوش آداسی، بدروم، مارماریس و ... متفاوت است. اگر در شهرهای ساحلی میتوانید بهترین غذاهای گیاهی و دریایی را میل کنید، در استانبول میتوانید خوشمزه ترین انواع غذاهای گوشتی و کباب را تجربه کنید.
با وجود تمام مشغله های کاری و زندگی، میزان کیفیت غذا و صرف زمان کافی برای خوردن آن برای مردم استانبول بسیار حائز اهمیت است. اگر در سطح شهر استانبول قدم بزنید رستوران هایی را میبیند که افراد محلی در آنها در حال گپ و گفت و خوردن غذا هستند.
در استانبول ممکن است دوستان شما برای نشان دادن اوج احترام و دوست داشتنشان، شما را به وعده غذایی در رستوران دعوت کنند. آنها برای اینکه به شما نشان دهند تا چه اندازه میزبان های خوبی هستند به هیچ عنوان درخواست شما مبنی بر پرداخت پول غذا را قبول نمیکنند. پیشنهاد میکنیم که در چنین شرایطی به جای اصرار برای پرداخت هزبنه غذا تعارفی مختصر بزنید؛ و سپس در چند روز آینده شما هم آنها را به رستوران دعوت کنید.
یکی از مواردی که ممکن است در رستوران های استانبول ببینید این است که مردم در هنگام خوردن غذا یا نوشیدنی سیگار میکشند. این موضوع امری رایج است؛ و اگر شما را آزار میدهد بهتر است به سراغ رستوران هایی بروید که سیگار کسیدن در آن ممنوع است.
قهوه از نوشیدنی های محبوب و معروف در استانبول است؛ که در فرهنگ غذایی مردم استانبول جایگاه ویژه ای دارد. در حقیقت، نوشیدن قهوه برای مردم این شهر بهانه ای برای داشتن گفتگوهای دوستانه است. آنها سعی میکنند تا در طول روز ساعاتی را به خوردن قهوه در کافه های شهر و گفتگو با دوستانشان اختصاص میدهند.
در ارتباط با نوشیدن قهوه بهتر است چند نکته را در نظر بگیرید. ابتدا اینکه قهوه ترک را یک جا سر نکشید؛ و ذره ذره آن را بنوشید. دوم اینکه شما اجازه دارید به قهوه تان کمی شکر اضافه کنید؛ تا خیلی هم تلخ نباشد. و نکته آخر اینکه از آنجایی که در انتهای این قهوه ها کمی پود وجود دارد، آن را تا ته ننوشید که بدون شک بسیار تلخ است.
فرهنگ خرید کردن در استانبول
خبر خوبی که برایتان داریم این است که اگر به مراکز خرید استانبول یا بازارهای محلی آن رفتید با خیال راحت چانه بزنید. چانه زنی فرهنگی رایج بین مردم این شهر است؛ و آنها از معاملات کوچک تا بزرگ آن را انجام میدهند. به طور معمول فروشنده ها در این امر همراه با مشتریان هستند؛ و تا جای ممکن به آنها تخفیف میدهند.