باغ گیاه شناسی ایروان در لیست یکی از بهترین پارک های ارمنستان قرار میگیرد؛ که سالانه مسافران زیادی برای بازدید از آن به ارمنستان سفر میکنند.
باغ گیاه شناسی ایروان متعلق به آکادمی ملی علوم ارمنستان است، سازمانی که مسئول گردآوردن مجموعه گیاه های بومی و غیربومی میباشد. این باغ بسیار بزرگ که در حدود 80 هکتار است؛ در منطقه ای با نام آوان در شهر ایروان قرار گرفته است.
در باغ گیاه شناسی ایروان 200 گونه گیاه متنوع وجود دارد؛ که شامل گیاهان بومی، کمیاب و حتی گیاهان رو به نابودی است. جالب است بدایند که در این باغ زیبا بیشتر گیاهان به صورت طبیعی فرآیند رشد خودشان را طی میکنند.
ما در این مطلب از میسان گشت خوبان میخواهیم بگوییم که باغ گیاه شناسی ایروان برای رسیدن به شکوه و زیبایی فعلی چه مسیری را طی کرده است. همچنین به معرفی 2 باغ گیاه شناسی بسیار دیدنی دیگر در ارمنستان بپردازیم.
تاریخچه باغ گیاه شناسی ایروان
باغ گیاه شناسی ایروان در سال 1935 میلادی در قسمت شمال شرقی ایروان افتتاح شد. 3 سال بعد یعنی در سال 1983 میلادی موسسه ای با نام موسسه گیاه شناسی به این باغ اضافه شد. مسوولین باغ گیاه شناسی ایروان تصمیم گرفتند تا به جز مجموعه باغی مجموعه گلخانه ای هم به آن اضافه کنند.
پس در سال 1939 گلخانه ای به مساحت 25 متر مربع، و در سال 1944 گلخانه ای دیگر به مساحت 610 متر مربع هم به باغ گیاه شناسی پیوستند. گلخانه 610 متری باغ گیاه شناسی ایروان، شامل یک باغ زمستانی بود به اندازه 106 متر مربع بود. در قسمت های دیگر این گلخانه هم گیاهان آبدار، گیاهان نیمه گرمسیری و گیاهان آپارتمانی نگهداری میشدند.
متخصصان باغ گیاه شناسی ایروان در بین سال های 1954 تا 1970 به جمع آوری گیاهان بومی ارمنستان پرداختند؛ تا اینبار تمام گیاهان در محیطی به مساحت تقریبی 16 هکتار قرار بگیرند. در همین زمان باغی مملو از گل های رنگارنگ رز و زنبق هم شکل گرفت.
به تدریج به جز گونه های بومی، گیاهانی از قفقاز، آمریکای شمالی، اروپا، سیبری و آسیای شرقی هم به این باغ منتقل شدند. بدون شک، نگهداری هر کدام از این گونه های گیاهی نیازمند فراهم کردن شرایط خاص همان جغرافیا بوده. خوشبختانه باغ گیاه شناسی ایروان همواره از امکانات کافی برای برقراری چنین شرایطی برخوردار بوده است.
سرانجام با تلاش دانشمندان این حوزه باغ گیاه شناسی ایروان وسیع تر و مجهز تر شد. به طوریکه در حال حاضر در این باغ از 200 گونه گیاهی مختلف در مساحت 80 هکتار نگهداری و مراقبت میشود.
اهداف و وظایف باغ گیاه شناسی ایروان
دانشمندان در باغ گیاه شناسی ایروان اهداف مختلفی را دنبال میکنند که از مهمترین آنها میتوانیم به نگهداری و پرورش گونه های در حال انقراض اشاره کنیم.
هدف دیگر این باغ ارائه آموزش های لازم برای مراقبت و نگهداری از گیاهان است.آنها در راستای این هدف به ارائه مشاوره به مؤسسات آموزشی و تأمینکنندگان خصوصی بذر میپردازند. این دانشمندان اردوهایی به مزارع یا دشت ها برای بچه های مدرسه ای، به ویژه دانش آموزان رشته زیست شناسی و کشاورزی سازماندهی میکنند؛ تا تجربیات و دانش خودشان را به آنها هم منتقل کنند.
همچنین یکی دیگر از مسوولیت هایی که بر عهده کارکنان باغ گیاه شناسی ایروان وجود دارد، بررسی تاثیر محل نگهداری، بر رشد گیاهان است. ناگفته نماند که متخصصان این باغ علی رغم همه تلاش های لازم، همچنان برای حفاظت از محیط زیست با چالش های زیادی در ارمنستان روبرو هستند.
وضعیت فعلی باغ گیاه شناسی ایروان
به دلیل بحران انرژی که در سال 1988 در ارمنستان اتفاق افتاد، تعداد زیادی از درختان این کشور قطع شدند. اما در حال حاضر و با وجود تمام مشکلات متخصصان باغ در حال توسعه و گسترش آن هستند. به طوریکه گلخانه های باغ گیاه شناسی ایروان در حال حاضر حدود 200 گونه از گیاهان گرمسیری و نیمه گرمسیری را در خود جای داده اند.
دیگر باغ های گیاه شناسی ارمنستان
در ارمنستان دو باغ گیاه شناسی دیگر با نام های باغ گیاه شناسی وانادزور و باغ گیاه شناسی سوان وجود دارند.
باغ گیاه شناسی وانادزور در انتهای جنوبی شهر ایروان و در ارتفاع 1400 تا 1450 متری از سطح دریا واقع شده است. به دلیل آب و هوای مطبوع و خاص این باغ، گونه های بومی و غیربومی می توانند در آنجا رشد کنند.
باغ گیاه شناسی سوان با وسعت 5 هکتار، کوچکترین باغ در بین 2 باغ دیگر است. این فضای بسیار کوچک، نزدیک به دریاچه سوان و در انتهای شمالی شهر ایروان واقع شده است. باغ گیاه شناسی سوان همانطور که در تصویر میبینید در عین کوچک بودن، بسیار زیبا و بی نظیر است. سعی کنید که در تور ارمنستان حتما به دیدن این باغ بروید.
بهترین زمان بازدید از باغ گیاه شناسی ارمنستان
پاسخ به بهترین زمان بازدید از باغ گیاه شناسی ارمنستان به فراخور سلیقه و علاقه شما کاملا متفاوت است. اگر میخواهید تا گل های رز را در رنگ های مختلف قرمز، زرد، آبی، صورتی و .. ببینید بهتر است تا فصل بهار را برای دیدن باغ گیاه شناسی انتخاب کنید.
همچنین این باغ در فصل تابستان در سرسبزترین و تازه ترین حالت ممکن خودش است. از طرف دیگر، باغ گیاه شناسی در فصل پاییز مملو از رنگ های گرم است؛ و این فصل بهترین زمان برای عاشقان رنگ هاست.