در ارمنستان به عنوان نخستین کشوری که مسیحیت را به رسمیت شناخته است، کلیساها، معبدها و صومعه های بسیار قدیمی و تاریخی وجود دارند؛ که در پشت هر یک از آنها، داستان ها نهفته است.
کلیسای گغارت ارمنستان مانند کلیسای اچمیادزین یکی از کهن ترین و دیدینی ترین کلیساهای این کشور است؛ که سالانه گردشگران زیادی از سراسر دنیا به دیدن آن میروند. جالب است بدانید که صومعه گغارت در فهرست میراث فرهنگی یونسکو ثبت شده است؛ و دانستن همین موضوع باعث میشود تا گردشگران در جریان تور ارمنستان، حتما به بازدید این کلیسای زیبا بروند.
در ادامه این مطلب از میسان گشت خوبان میخواهیم تا از داستان ساخت کلیسای گغارت و معماری جالب آن برایتان بگوییم. همچنین از کارهایی که مردم ارمنستان در این کلیسا، بر مبنای باورها و اعتقادتشان انجام میدهند؛ صحبت میکنیم. پس، تا انتهای این مطلب ما را همراهی کنید.
کلیسای گغارت
برای رسیدن به کلیسای گغارت کافی است تا از شهر ایروان 35 کیلومتر به سمت جنوب شرقی آن حرکت کنید. این کلیسای بسیار زیبا و دیدنی در استانی به نام "کوتایک" قرار گرفته است.
از زمان های بسیار گذشته در استان کوتایک کوه های زیادی وجود داشته است. در ابتدای کار با کنده کاری در دل کوه های این منطقه، غاری برای عبادت مردم ساخته میشود. اما با گذشت زمان، این غار تبدیل به کلیسای گغارتی میشود که در حال حاضر آن را میبینیم. در حقیقت این کلیسا چهارمین کلیسای نایابی است، که در دل دره ها و کوه ها قرار گرفته است.
یکی از دلایلی که کلیسای گغارت در لیست آثار فرهنگی یونسکو قرار میگیرد، این است که ساخت چنین بنایی از طریق تراشیدن سنگ گرانیت سخت، با وجود ابزار و امکانات آن دوران، در دل کوه بسیار عجیب و سخت به نظر میرسد.
تاریخچه کلیسای گغارت
محل قرارگیری کلیسای گغارت از املاک خصوصی خاندان ثروتمندی در ارمنستان به نام "زاکاریان" بوده است. زاکاریان در سال 1215 میلادی دستور ساخت کلیسای بیرونی را میدهد. سال ها بعد، خاندانی به نام "پروشیان" این ملک را از زاکاریان میخرند؛ و دستور ساخت کلیسای بیرونی را میدهند. در واقع، ساخت کلیسای گغارت در دو بخش بیرونی و درونی صورت گرفته؛ و به مدت 10 سال طول کشیده است .
معماری کلیسا
نشان خاندان سلطنتی زاکاریان مانند دیگر اقوام سلطنتی شرقی شیر بوده است، که اکنون در نمای بیرونی کلیسای گغارت به چشم میخورد.
در سال 1240 میلادی در ورودی سمت چپ کلیسا، حوضچه زیبایی ساخته شده که از آب چشمه پر میشده است. افراد محلی بر این باور هستند که تماس با آب چشمه خوش شانسی به همراه دارد؛ و اگر از آن آب به صورت خودتان بزنید برای همیشه جوان میمانید.
در سال 1263 میلادی در ورودی سمت راست کلیسا، کلیسای کوچک دیگری ساخته شد. این کلیسا شامل چهار ستون است، و مقبره های شاهزاده "پاپاک پروشیان" و همسرش در آن قرار دارند. بر روی این مقبره برای زنده نگه داشتن یاد خاندان پروشیان دو شیر زنجیر شده و یک عقاب حک کرده اند.
کلیسای گغارت فقط یک مکان مذهبی نیست، بلکه نمادی از فرهنگ و آداب و رسوم مردم ارمنستان است. به طور مثال در ورودی این کلیسا فرو رفتگی ای وجود دارد؛ که ارامنه باور دارند که اگر کسی بتواند از 7 سنگ پرتاب شده، 3 سنگ را به داخل آن پرتاب کند حتما به مراد دلش میرسد.
صخره ای مخصوص و خارج از کلیسا وجود دارد؛ که بر روی آن مراسم قربانی کردن گوسفند، مرغ یا خروس برگزار میشود. بنابراین شما از دیدن لکه های خون بر روی صخره ها نباید چندان تعجب کنید؛ چراکه بر روی این صخره ها بخشی از آداب و رسوم مردم ارامنه اجرا میشود.
کلام آخر
در سفر به ارمنستان حتما به دیدن این کلیسای تاریخی بروید؛ تا ضمن آشنا شدن با باورها و تاریخ ارامنه، از طبیعت زنده و زیبای اطراف آن هم لذت ببرید.